Τι ειναι η Μεσογειακη Διατροφη

Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Βασισμένη στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει όσπρια, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μερικά πολύ λίγο επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα και ελάχιστο κρέας.

Περιλαμβάνει όμως και ένα βασικό συστατικό: το ελαιόλαδο, που είναι η κύρια πηγή λίπους και φαίνεται να αποτελεί το συστατικό-κλειδί, λόγω των θετικών του δράσεων στην υγεία. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και το πλούσιο αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο (βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φαινόλες), το καθιστούν τον πιο αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπο της υγιεινής, μεσογειακής διατροφής.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής έχουν αναγνωριστεί από όλους τους ειδικούς διατροφολόγους και επιστήμονες. Κλινικές, επιδημιολογικές και βιοχημικές μελέτες έχουν προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της. Η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που προέρχεται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με τα οφέλη που προκύπτουν από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, καθιστούν Μεσογειακή δίαιτα πολλαπλά ωφέλιμη.

Τα οφελη στην υγεια μας απο τη Μεσογειακη Διατροφη

Βασικες χρησιμες συμβουλες

Η Ουνέσκο το 2010 μετά από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, και Μαρόκο συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart