ΚΤΗΜΑΤΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Donum Terram

Με πρώτο βήμα την πολύχρονη και συστηματική συγκέντρωση, δεκάδων εγκαταλειμένων μικροϊδιοκτησιών στο ερημωμένο ορεινό χωριό Κουρνέλα Πλωμαρίου, απομεινάρια ζωής των δύο τελευταίων αιώνων που η ελιά εξελίχθηκε σε μονοκαλλιέργεια στο νησί της Λέσβου και όραμα να αναβιώσουμε τους εγκαταλειμένους ελαιώνες, με σεβασμό και φροντίδα για το περιβάλλον και να αναπροσανατολίσουμε την καλλιέργεια προς την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών που είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα της ορεινής ζώνης, ιδρύσαμε την εταιρεία “Κτήματα Πλωμαρίου”.

Η ορεινή ελαιοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε μετά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, περίοδο ραγδαίου οικονομικοκοινωνικού μετασχηματισμού της Ελλάδας, που περιθωριοποίησε τις ορεινές ζώνες και οδήγησε στην ερήμωση των οικισμών. Η αναβίωση και καλλιέργεια των παραδοσιακών αυτών ορεινών ελαιοκτημάτων, απαιτεί μεγάλη φροντίδα, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση στο στόχο, αφού βρίσκονται σε μεγάλες πλαγιές, συνήθως είναι ξερικά, καλλιεργούνται με το χέρι και  οι μεταφορές της ελαιοσυγκομιδής είναι ιδιαίτερα δύσκολες, γίνονται δε, ακόμα και με υποζύγια των αγροτών.

Η εταιρεία μας, “Κτήματα Πλωμαρίου” συνεχίζει το έργο της συγκέντρωσης και της αναβίωσης ελαιοκτημάτων, στην ορεινή ζώνη του Πλωμαρίου και υλοποιεί το δεύτερο και καθοριστικό βήμα της συμβολής στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της υπεροχής της μονοποικιλιακής καλλιέργειας της γηγενούς, στο νησί της Λέσβου, ποικιλίας Κολοβή (η Βαλανολιά ή Μυτιληνιά).

Κεντρικός και κύριος στόχος μας είναι η συστηματική και ορθολογική καλλιέργεια  και η παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα το καταστήσουν ελκυστικό και προτιμητέο από τους καταναλωτές και ανταγωνιστικό στην αγορά λόγω της ποιοτικής του υπεροχής και της διαχρονικής  σταθερότητας της μοναδικής του γεύσης. Γεύση που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ατομική “γεύση της εμπειρίας” θυμίζοντας προσωπικά βιώματα και μοναδικές στιγμές ζωής για τον καθένα μας.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart