ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΥΓΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ»

Εκεί που τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά συναντούν την παράδοση, τη γεύση και την ευλογημένη φύση, εκεί ακριβώς βρίσκεται το ελαιόλαδο. Ο ορισμός της θρέψης και της τέρψης.
Tο ελαιόλαδο είναι η λιπαρή ουσία που παίρνουμε από τον καρπό της ελαιόδενδρου και αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής, με την Ελλάδα να έχει την υψηλότερη πρόσληψη ανά άτομο στον κόσμο.

Τότε και…

Ήδη μάλιστα από την αρχαιότητα οι πρόγονοί μας είχαν αντιληφθεί την αξία του.

Το συναντάμε στον Όμηρο, σαν μέσο καλλωπισμού και για τις ασθένειες του δέρματος. Στον ιπποκράτειο κώδικα διαβάζουμε πάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, για να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία, τη χολέρα καθώς και άλλες ασθένειες. Το χρησιμοποιούσαν επίσης για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά.

… Σήμερα

Σήμερα γιατροί και διατροφολόγοι, βασιζόμενοι σε αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες του σώματος. Του εγκεφάλου, των εσωτερικών μας οργάνων και ιδιαίτερα της καρδιάς, αφού προλαβαίνουν και παίρνουν τη θέση από τα βλαβερά ζωικά λίπη.

Τα 10 πιο σημαντικα οφελη

Το παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα προϊόν με εξαιρετική σημασία για τη διατροφή μας, έχει και ξεχωριστή γεύση, με τους ειδικούς να συστήνουν να λαμβάνουμε τουλάχιστον 1-2 κουταλιές της σούπας κάθε ημέρα. Για να δώσει ωστόσο, το ελαιόλαδο την συνολική προστατευτική ασπίδα στον ανθρώπινο οργανισμό, πρέπει να είναι ένα ποιοτικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες. 

Η ποιότητα ενός παρθένου ελαιολάδου επηρεάζεται από όλες τις πρακτικές που ασκούνται στον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο και τέλος στο ίδιο μας το σπίτι. Όποιες μεταβολές στην αρχική σύσταση και ποιότητα του ελαιολάδου συνεπάγονται μεταβολές και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.  Πρέπει να το αποθηκεύουμε σε σκιερό και σκοτεινό μέρος σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία ειδικά για τρόφιμα και να το καταναλώνουμε σχετικά γρήγορα και όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το έξτρα παρθένο με οξύτητα <0,8% είναι το καλύτερο και ακολουθεί το παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα 0,8%-2%.  

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart